zondag 28 maart 2010

Kampeertochtje naar eiland 'het Hooft'.

Eiland 't Hooft is niet ver van waar ik woon. In het voor en naseizoen is het er rustig. 's Zomers komen er veel 'speedboot' lui uit Amsterdam en maken er een grote bende van, dan wil je er zeker niet meer heen. Nu was ik er alleen.


't Hooft weergeven op een grotere kaart

Doel van dit tochtje was om een keer te proberen hoe het gaat met de Ladoga en alle kampeerspullen mee. Voor de Paasdagen (volgende week) is mijn plan om in 4 dagen het riviertje 'de Lippe' af te zakken in Duitsland. Tijd voor een 'try out'.

Volgende week ga ik met de auto. In de toekomst naar andere bestemmingen moet het geheel ook mee kunnen in de trein. Ik heb mijn paklijst behoorlijk ingekort. In de grijze kanotas zitten wat extra spullen, de grote zwarte waterdichte zak is tevens rugzak. De rest kan met spanbanden worden samengebonden op het karretje. Het geheel werkt dan als een soort steekwagentje.
Het waait behoorlijk. Ik vaar langs de kust in de luwte. Het weer is prima, het water is nog wel erg koud.
Ik hoef niet zo ver. Onderweg een pauze op een mooi strandje, een schelpen strandje! Daar heb ik tot nog toe nog nooit zo over nagedacht. Mijn vertrouwde Prijon kan je van de trap af gooien, met die kajak hoef je nergens op te letten. Met de Ladoga moet je wat voorzichtiger zijn. Grote schelpen zijn best scherp. Ik ben benieuwd wanneer ik de rol reparatie tape voor het eerst moet gaan gebruiken.

Ten westen van 't Hooft liggen nog twee eilanden. Eigenlijk zijn het alleen maar stenen dammen met wat struiken erop. Het meest westelijke eilandje is iets breder heeft een mini strandje. Je zou er nog steeds geen tent kunnen opzetten. Er waren veel vogels aan het broeden. Ik weet niks van vogels. De meeste broedende vogels waren een soort grote watervogels, ongeveer 2 keer zo groot als een eend, iets oranje bij hun snavel, voornamelijk beige veren en op hun vleugels een zwart witte tekening. (Dirk Jan zou het weten)
Ik ben maar weer snel weggegaan want ergens in de verte zat een ongeruste toekomstige moeder te wachten tot ze weer naar haar nestje kon.
Ik besloot aan de noord kant weer langs de drie eilanden terug te varen naar mijn geplande kampeerplek. Door de harde wind stonden er wat golven en ik was benieuwd hoe de volgepakte Ladoga zich daarin zou gedragen. Dat ging prima. Door de wind en de golven wil die wel van koers af raken maar dat is makkelijk te corrigeren. Ik weet nu echt zeker dat ie stabieler is dan mijn Prijon. Waaraan dat ligt snap ik nog niet helemaal. Ik moet ze een keer naast elkaar op hun kop leggen om de verschillen in rompvorm goed te vergelijken. (Het eilandje op 'vijf voor twaalf' is het fort Pampus)
Na aan de noordzijde om 't Hooft te zijn heen gevaren nader ik aan de zuidkant de plek waar ik wil gaan overnachten.
Ik ben hier zo vaak geweest, het blijft er mooi.
In de luwte van wat bomen en struiken heb ik de tent met de tarp opgezet want er was regen voorspeld.
Een nieuw gasfornuis (de Trangia), de feestmaaltijd blijft hetzelfde!
Na het eten ben ik hout gaan zoeken voor het kampvuur, het zou al snel donker worden.
Het vuurtje brandt, ik zit op mijn eigen eiland, er is niemand. Zittend op mijn krukje drink ik (nog) een biertje en kruip daarna vroeg in mijn slaapzak. Er is niets, geen tv, geen internet, geen 'wat dan ook'...., het is er heel erg lekker rustig!
's Nachts was het behoorlijk fris, ik werd wakker door de kou. Toen snel wat Craft spulletjes erbij aangetrokken. Het heeft ook even stevig geregend. Dat vindt ik wel leuk als ik lekker warm in mijn slaapzak in mijn tentje lig. De volgende morgen na een uitgebreid ontbijt heb ik de boel ingepakt. Het was niet echt nodig maar ik heb toen om het uit te proberen de volgepakte Ladoga op het karretje gezet. De kar is smal, de kano rust op de 'kiel' buis, daarnaast is er eigenlijk alleen maar door bagage ondersteunde pvc huid. Ik had daar mijn twijfels over maar met de spanband goed strak zag ik geen grote 'deuken' in het pvc en lijkt het me wel O.K..
Op de terugweg geen spectaculaire gebeurtenissen, het windje mee, rustig vaar ik terug. Hier een pauze op alweer een kiezelstrandje.
Thuis was er heel wat te doen, alles moest drogen. Na dit 'test' weekend heb ik vertrouwen in mijn huidige paklijst. Alles past erin. Toch nog één wijziging, mijn 'Therm-a-Rest' hoofdkussen gaat weer mee! Het is verre van kompakt, daarom had ik het van de lijst geschrapt, maar.... het 'slaapt' wel veeeel lekkerder, dan moet het maar.
Jooohhh..., volgende week zit ik al op de derde dag van de tocht!

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: