zaterdag 27 februari 2010

De Ladoga testvaart.

Vanaf nu een wat andere aanpak van mijn blog. De meeste bezoekers van mijn blog komen, aldus 'Statcounter', niet uit Nederland maar uit het buitenland. Om die reden heb ik sinds kort een translator met vlaggetjes op mijn blog. Voorheen maakte ik de fotoverslagen met bijschriften op Picasa maar de translator neemt die bijschriften niet mee. Daarom ga ik vanaf nu in de blog zelf de foto's met teksten plaatsen zodat bezoekers uit het buitenland er wat meer van snappen. 

AANSLUITEND HET EERSTE VERSLAG NIEUWE STIJL:

DE LADOGA TESTVAART
Het is weekend, het weer is niet geweldig, maar......... het ijs is eindelijk weg! 
Ik was al een tijd heel erg nieuwsgierig hoe mijn nieuwe Triton Ladoga-1 zou varen. Toen het vanochtend nog regende én het koud was én hard waaide, had ik er een hard hoofd in. Het is ook niet een kajak die je 'even' in het water gooit, het in elkaar zetten vergt wat tijd en aandacht. Rond een uur of één werd het droog en ben ik naar het strandje bij het Naarderbos gereden voor de 'Maiden Trip'.
Daar gaat ie weer! Thuis heb ik al wat geoefend......

Het blijft een klus, deze kajak in elkaar zetten. Voor een middagje  varen is het een beetje 'too much', voor een weekend geen probleem.

 
Even wennen wat er nou weer voor me uitsteekt! In de Ladoga  zit je iets achter het midden, daardoor heb je héél wat kajak voor je. De kuip is wat kleiner dan die van mijn Prijon, daar kan je bijna 'inploffen'. Bij deze moet je netjes volgens het boekje instappen.


Er dreef nog behoorlijk wat ijs rond. Als je er met je paddel op duwde waren het vaak grotere stukken dan je zou verwachten. Met de Prijon zou je hier botweg overheen kunnen varen, met de Ladoga maar even wat voorzichtiger. Ik noemde het al, 'maiden trip', ik noem er nog maar een naam bij, 'Titanic'......., ijschotsen........., oeffff!!

Ik ging op het eilandje 'de Schelp' bij Naarden een pauze houden. Een gedeelte van de aanlegplaats was nog dichtgevroren. Hier vaar ik vlak langs de rand van het ijs.

Ik was al vaker op dit eilandje geweest en wist dat er een klein strandje was. Daar lag gelukkig geen ijs. (op de foto recht vooruit)

Ohohoh...... het is toch wel een mooie kajak of niet dan? Op het roertje heb ik net zoals op mijn Prijon de Nederlandse vlag geplakt. Niet dat ik zo'n mega chauvinist ben, maar in het buitenland vallen Nederlanders meestal wel in goede aarde. Dat is zeker als je alleen reist een voordeel. Ook is het in sommige landen gewoon verplicht om een vlag met de nationaliteit te voeren. En trouwens, Nederland is toch eigenlijk best wel een leuk land! (toch een chauvinist?) 

Qua uitrusting moest er nog iets nieuws worden ingewijd, de Trangia Stormkjökk. Door deze lange winter lagen mijn kajak activiteiten een beetje stil. Om de kriebel te stillen zat ik plannetjes te maken, zitten surfen naar bestemmingen op internet, ik heb 'gevaarlijke' bezoekjes aan buitensportzaken gemaakt, je kent het wel. Voor je het weet kom je weer thuis met nieuwe spullen.
Ik heb al heel wat verslagen van kajaktochten op internet gelezen/bekeken en de meest gebruikte brander is zonder twijfel de Trangia. Uitermate geschikt voor omstandigheden als er wind is. Ik heb er eentje van de 'kleine' 27 serie, gekocht, die is goed voor één a twee personen. In het toekomst kijk ik of ik de 'spiritus' Trangia, of de 'benzine' Optimus brander meeneem. Dat hangt af van de verkrijgbaarheid van de brandstof  op de plaats van bestemming en de duur van de tocht. Voorkeur heeft de Trangia. Gas gebruik ik niet, tankjes zijn niet overal te verkrijgen en bijna lege tankjes 'duren zo lang'.
Op het eiland was het een nieuwe ervaring om het getinkel te horen van ijschotsjes die bij de kant op de golven tegen elkaar aan botsten.

'Na de Hongaarse Goulasch soep' begon het weer te regenen. Mooie reden om ook het nieuwe spatzeiltje in gebruik te nemen.Op de terugweg zat ik 'lekker warm' onder mijn zeiltje, mijn kleding is O.K., alléén had ik vergeten mijn 'peddelmoffen' mee te nemen en had dus erg koude handen. Het water was nog steeds ijzig koud, stel je voor dat je zou omgaan, ik had wel mijn long-john aan en een semi-dry jack en een zwemvest, maar hoe dat zou aflopen....., ik denk dat het tegen zou vallen. Maar omgaan met deze golfjes in deze best wel stabiele kajak was eigenlijk niet aan de orde, gelukkig maar!

  Ik ben weer terug bij het strandje waar de auto staat en ben behoorlijk tevreden over de eerste proefvaart. De Ladoga lijkt op het gevoel qua snelheid ongeveer gelijk aan mijn Prijon. Hij is duidelijk stabieler en reageert veel sterker op 'opkanten', je kan bijna het roertje thuis laten.Het roer voelt wat anders aan 'onder de voeten' maar reageert goed en snel. De Ladoga is hierdoor wendbaarder heb ik het gevoel. Bij tochten met veel bagage zal ik moeten wennen aan het anders inpakken vanwege de wat kleinere, niet afgesloten bagageruimte. Allebei mijn kajak's hebben ieder hun specifieke eigenschappen waardoor ik in de toekomst per tocht zal gaan kiezen welke ik meeneem. Ga ik met de auto of met de trein/vliegtuig, hoe zijn de omstandigheden ter plekke, de Ladoga is kwetsbaarder. We zien het wel, ik heb plannen zat en ik heb er veel zin in!

2 opmerkingen:

Helge Helligsøe zei

Hi Arne

Great that you think about all us stupid foreigners, who don't understand dutch. (I actually have a friend in my hometown who is from Holland - i'm glad he speaks danish.)

Nice to see your Ladoga in the water, and surprise - only a little ice. Wish it was here. I'm happy that Titanic didn't sink this time!

I've been visiting Holland several times (but never with my kayak) and its a lovely country - you're not a chauvinist!

If you ever visit Denmark please be welcome to contact me - that would be nice.

Best regards Helge

Anoniem zei

Hoi Arne, leuk verslag, fijn dat ie bevalt. Ik ben verbaasd dat ie even snel is als de Prijon! Ik heb gisteren in Wormer ook gekanood (blij dat het ijs weg was) en had ook ijskoude handen.