dinsdag 22 maart 2011

Loosdrechtse Plassen

Iedere winter als de kano onder een laag stof ligt maak ik gevaarlijke bezoekjes bij buitensport winkels en surf op hun websites. Daardoor wordt iedere winter mijn uitrusting aangevuld of verbeterd met nieuwe, nóg mooiere speeltjes. Zodra het weer het een beetje toelaat moet dat allemaal worden uitgeprobeerd natuurlijk!
Ik heb me deze winter ook wat meer verdiept in de geschiedenis van de 'Nieuwe Hollandse Waterlinie'. Het was een gigantisch project en door het hele land vind je er nog de sporen van. De samenhang van dat alles is me nu een stuk duidelijker. Bij Loosdrecht is er 'Fort Spion'. In dit fort is een mini kampeer terrein. Mijn plan was om een beetje rond te kijken in die omgeving en  te overnachten in het fort.

Bovenstaand kaartje geeft de route aan. Het stukje bovenaan is het voetpad naar de camping in het fort. Karretje meenemen is een must!
 Overal in het gebied kom je de vakantiehuisjes tegen van onze landgenoten die beschikken over een wat ruimere beurs.
Er staat nauwelijks wind, op het ruimere water neem ik een kijkje op de eilandjes die aanlegplaatsen hebben voor de watersport.
Weer zo'n sober vakantie huisje.............
.....of deze dan!
Dit is een héél ander vakantie huisje!
Op de achtergrond een van 570 bunkers van het type 'P' die in de jaren 1939-1940 zijn gebouwd als aanvulling op de 'Nieuwe Hollandse Waterlinie'. Het waren groepsschuilplaatsen voor onze soldaten die de stellingen van de waterlinie moesten beschermen tegen de uit het oosten oprukkende vijand. Op de voorgrond de restanten van een koepel kazemat type 'G'. In het gat in het midden zat vroeger een gietijzeren koepel met daarin een mitrailleur. De duitse bezetters hebben die koepels verwijderd, ze hadden het metaal nodig voor hun eigen wapenproductie. 
Zo zie je maar, vroeger al voorzagen we de duitsers van grondstoffen voor oorlogstuig, nu geven we gratis helikopters weg in Libië......, er is niet veel verandert in al die tijd!
Mooi plekje op de mini camping. Hier stonden vroeger de kanonnen.
Mijn laatste aanwinst. De multifuel brander 'Optimus Nova'. Met een adapter setje kan je hem ombouwen zodat ie in je Trangia kookset past. Werkt perfect. Ik heb hem voor een scherpe prijs online gekocht bij Globetrotter.NL waar ik ook gedroogd 'buitensport' voedsel koop. Er was een probleempje met een afdicht ringetje, ik kreeg er meteen eentje kosteloos per post opgestuurd, super service! Ging het overal maar zo. Ze hebben een zeer uitgebreid assortiment gedroogd voedsel en losse ingrediënten, allemaal online te bestellen.
De koude nacht met vorst was aan me voorbij gegaan terwijl ik lekker sliep diep weggedoken in mijn warme winter slaapzak. Na een uitgebreid ontbijt pak ik de spulletjes in en zwerf nog wat door het gebied met de vele langgerekte eilandjes die zijn ontstaan door het afgraven van turf een behoorlijke tijd geleden.
Zomers zal het hier een kermis zijn, iedereen moet dan zijn aller nieuwste, nóg duurdere, nóg snellere Bayliner showen. Nu was het er nog leuk en mooi.
In het complete fotoalbum staan nog wat foto's van de omgeving en van de bunkers voor wie dat interesseert.
leuke links: www.hollandsewaterlinie.nl  en  www.forten.info

3 opmerkingen:

RulleRolf zei

Real nice photos, I dont understand your language, but I`m enyouing your photos

Arne zei

Hi RulleRolf,

I don't think that there is way to have the subtitles in Picase translated in any way. I don't put all the foto's in the blog itself. It might get boring for the less interested.
I'm enjoying your blog aswel, it's funny how nowadays media keeps you connected with 'far away' people enjoying the same interests.

grtz

Arne

Unknown zei

Mooi hoor, ik kano zelf graag in Duitsland, maar dan vergeet ik toch even hoe mooi Nederland is.